LA REVOLUCIÓ ÉS LA MILLOR ESCOLA

Rosa Luxemburg

Arriba la segona edició de l’Escola d’Estiu, un espai que volem de debat i d’aprenentatge, d’intercanvi d’experiències i de construcció de pensament col·lectiu per a l’esquerra independentista, l’anticapitalisme, l’ecologisme i el feminisme.

A l’Escola d’Estiu, les mancances i les fortaleses del nostre moviment s’obren sense complexes a la discussió i al debat, amb el clar objectiu d’enfortir els nostres fonaments: la teoria i la pràctica revolucionàries, sabent que una no pot existir sense l’altra.

Enguany, que celebrem els 80 anys de la revolució social al nostre país, i el centenari de la Revolució Russa, l’Escola d’Estiu girarà entorn a la idea de revolució, en un moment en què una part dels nostres Països Catalans tenen obertes les portes de la independència i, amb ella, a canvis més estructurals que, potser, en el context d’aquesta Unió Europea caduca, podrien ser revolucionaris.

Quins són aquests canvis estructurals? Què voldria dir una revolució ara i aquí? Són possibles els canvis als quals fem referència? Són necessaris?

Per mirar de donar resposta a aquestes qüestions, o almenys, per pensar-hi col·lectivament, hem organitzat xerrades, conferències, taules rodones i tallers per parlar de la república possible, del poder corporatiu, el procés d’acumulació capitalista i les alternatives necessàries, i per parlar de l’ecologisme i el feminisme, sense els quals, no seria possible parlar de revolució.

VÍDEOS

PROGRAMA


A més…

Presentació del documental «Dixan»
a càrrec de l’equip productor
Divendres 28 de juliol a les 22 h.

PONENTS

  • Joan Pere Gensane
    Joan Pere Gensane

    Geògraf, consultor i professor de la Universitat de Perpinyà Via Dominica, és membre de la Societat Catalana de Geografia. Especialitzat en desenvolupament econòmic, projectes turístics, ordenació territorial, urbanisme i la qüestió transfronterera.

  • Antonio Turiel
    Antonio Turiel

    Físic i matemàtic, doctorat en física teòrica per la UAM. És membre del CSIC i investigador al Institut de Ciències del Mar. És el redactor del blog The Oil Crash i un dels màxims exponents del decreixement al nostre pais.

  • Nira Yuval-Davis
    Nira Yuval-Davis

    Professora i directora del Research Center on Migration, Refugees and Belonging de la Universitat de East London, ha treballat durant dècades en la relació entre nacionalisme, fonamentalisme, ciutadania, gènere, identitat i pertinença. Ha escrit llibres com «Dona-Nació-Estat», «Les polítiques de la pertinença: respostes interseccionals» o «Gènere i nació».

  • David Whyte
    David Whyte

    Catedràtic d’estudis socio-legals del departament de sociologia de la Universitat de Liverpool. El seu treball es centra en estudiar la connexió entre el dret i el poder corporatiu, com l’estat regula les condicions de possibilitat per l’acumulació de capital. Ha escrit i editat una desena de llibres entre els que destaquen «How corrupt is Britain?» o «L’empresa criminal. Per què les corporacions han de ser abolides» (Icària). El seu darrer llibre és «La violència de l’austeritat».

  • Gabriela Serra
    Gabriela Serra

    Lluitadora social d’una llarga trajectòria. Actualment és membre de la ONG Entrepobles, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i de l’Assamblea Nacional Catalana. És diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-CC.

  • Marta Serrés
    Marta Serrés

    És una de les portaveus de la PAICAM, la plataforma que defensa a les persones amb altes injustificades i els criteris economicistes de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques.

  • Graciela Atencio
    Graciela Atencio

    Periodista, editora i activista feminista pels drets de les dones, és directora de Feminicidio.net. És també autora i editora del llibre i l’informe «Feminicidio, el asesinato de mujeres por ser mujeres» (Catarata, 2015) i «Feminicidios y otros asesinatos de mujeres». Informe España 2015.

  • Salvador Lladó
    Salvador Lladó

    Ecologista i doctor en microbiologia i biotecnologia, aposta per la transició verda. Després d’uns anys a la República Txeca estudiant el paper dels microorganismes en el canvi global, ara des de Catalunya intenta potenciar la recerca en descontaminació ecològica i fertilitzants biològics per l’agricultura.

  • Benet Salellas
    Benet Salellas

    Llicenciat en filologia per la UB i en dret per la UdG, és diputat de la CUP-CC. Ha participat en la defensa de casos com el de la crema de fotografies del rei o envoltem el Parlament.

  • Martí Majoral
    Martí Majoral

    Cooperativista del món agroecològic, és membre i portaveu de l’organització antirrepresiva Alerta Solidària.

  • Montse Santolino
    Montse Santolino

    Activista, comunicadora i periodista de l’Hospitalet de Llobregat, especialitzada en informació internacional i drets humans. Entre d’altres, ha publicat a mitjans com la Directa o el Crític. Actualment és responsable de comunicació de La Fede.

  • Montserrat Aumatell
    Montserrat Aumatell

    Advocada i professora associada de dret sindical, és militant de la CUP de Valls i col·laboradora de la COS i de l’Observatori Contra la Homofòbia. Ha participat a moviments d’insubmissos, okupes i de contrainformació. Actualment participa al Grup de Treball de Desmilitaritzem i la secció de Drets Humans de l’ICAT.

  • Margalida Ramis
    Margalida Ramis

    Activista ecologista, llicenciada en Física per la UIB. És membre i portaveu del GOB, una de les entitats ecologistes i organitzacions més actives de les Illes Balears.

  • Leila Nachawati Rego
    Leila Nachawati Rego

    És escriptora i activista pels drets humans, especialitzada en Orient Mitjà i Nord d’Àfrica. Va créixer entre Santiago de Compostela i Damasc i ha viscut a Síria, Espanya, Mèxic, el Marroc i els EEUU. Treballa a l’Associació pel Progrés de les Comunicacions, una xarxa internacional de drets humans, i a la Universitat Carlos III de Madrid, on imparteix classes dobre violència i mitjans de comunicació i participació ciutadana. Té un perfil reconegut internacionalment i col·labora regularment amb mitjans com Global Voices, Al Jazeera English, El Mundo i Eldiario.es. És fundadora del portal sobre societat civil siria SyriaUntold i autora d’una novel·la sobre les Primaveres Àrabs titulada «Cuando la revolución termine».

  • Manuel Casal Lodeiro
    Manuel Casal Lodeiro

    Llicenciat en informàtica per la Universitat de Deusto, divulgador cienífic i coordinador de la revista 15/15/15. Ha escrit llibres com «Nosotros lo detritívoros» (2014) i «La izquierda ante el colapso de la civilización industrial, apuntes para un debate urgente» (2016).

  • Marta Fernandez (Mas la Llum)
    Marta Fernandez (Mas la Llum)

    Gerent del Mas la Llum, finca d’ecoturisme y formació en sostenibilitat amb certificació d’allotjament sostenible, amb reconeixements a la innovació; membre de la Fundació Ecotur i Ceres-Ecotur; col.laboradora en taules de turisme de la Comarca del Matarranya.

  • Mohammed Alsharqawi
    Mohammed Alsharqawi

    Traductor i activista palestí-Sirià, fa tres anys que viu a Catalunya. És membre del col·lectiu Crida Migratòria (Indignats refugiats). Actualment forma part de l’espai antiracista la Tomaquera i és fundador de l’escola anticolonial i antiracista La Intifada.

  • Marina Sánchez
    Marina Sánchez

    Activista feminista, economista i ha fet el màster de Dones, Gènere i Ciutadania a la Universitat de Barcelona.  És facilitadora de les Escoles populars d’economia feminista i formadora a la ONG Cooperacció. Forma part del Seminari d’Economia Feminista de Barcelona. També és membre d’un grup de dol comunitari.

  • Quim Arrufat
    Quim Arrufat

    Politòleg i membre del SN de la CUP, va ser diputat al Parlament i regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú. S’ha fet càrrec de l’àrea de relacions internacionals de CIEMEN.

  • Martin Lundsteen
    Martin Lundsteen

    És antropòleg social, professor col·laborador de la UOC i membre de diversos associacions i col·lectius de recerca i activisme com ara Stop Als Fenòmens Islamòfobs, l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà i el Grup d’Estudis sobre Reciprocitat. Ha participat en el procés d’elaboració del Plan municipal de lluita contra la islamofòbia a l’Ajuntament de Barcelona.

  • Rafa Burgos
    Rafa Burgos

    Historiador, periodista i guia turístic, ha publicat llibres com «Crema Catalana. Amiguismo, corrupción y otras miserias», «La Casta. Quiénes son y cómo actúan» o «L’Orgia diplomàtica. Ambaixadors i cònsols als decobert». Ha col·laborat en la investigació de Llums i Taquígrafs.

  • Eulàlia Reguant
    Eulàlia Reguant

    Llicenciada en Matemàtiques per la UB i diputada de la CUP-CC. Ha treballat a l’àmbit de les finances ètiques a organitzacions com SETEM o l’Associació Justícia i Pau.

  • Natàlia Sánchez
    Natàlia Sánchez

    És membre del Secretariat Nacional de la CUP. Regidora de Figueres i vinculada al col·lectius feministes i ecologistes de la comarca.

  • Antoni Rico
    Antoni Rico

    Professor, historiador i antropòleg valencià, acaba de fer la tesi doctoral «La influència del pensament de Joan Fuster en les cultures polítiques dels Països Catalans (1960-1992)». Ha publicat a Afers. Fulls de recerca i pensament o L’Espill i és autor i editor de llibres com «No tots els mals vénen d’Almansa. Una revisió crítica de la construcció dels Països Catalans» (El Jonc, 2013) o «El pensament i l’acció. De Marx a Gramsci en Joan Fuster» (El Jonc, 2017).

  • Àlex Romaguera
    Àlex Romaguera

    Periodista especialitzat en temes vinculats a la corrupció, la memòria històrica i els drets polítics i socials. És redactor de la Directa i coordinador de la secció d’entrevistes «Indirecta».

  • Laia Altariba
    Laia Altariba

    Periodista i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Ha publicat diversos articles a mitjans com l’ARA, ONGC o l’Accent i és la directora del diari Jornada.

  • Joan López Casasnovas
    Joan López Casasnovas

    Filòleg, articulista i poeta menorquí, va ser conseller del Consell Insular de Menorca i diputat al Parlament de les Illes Balears per l’Agrupament d’Esquerres-PSM i per l’Entesa de l’Esquerra de Menorca.

  • Josep Manel Busqueta
    Josep Manel Busqueta

    Economista i pastisser, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa. Ha participat en publicacions com «Tot sobre la renda bàsica» (2001), «Crítica a l’economia ortodoxa» (2004) i darrerament, «Sobiranies, una alternativa al capitalisme» (2017).

  • Sergi Saladié
    Sergi Saladié

    Geògraf, professor a la Universitat Rovira i Virgili, participa als moviments socials en defensa del territori i antinuclear. És diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya.

  • Jordi Armadans
    Jordi Armadans

    Periodista i politòleg, ha estat objector de consciència i impulsor de campanyes de desarmament i d’educació per la pau. Actualment president de la Fundació per la Pau.

  • Raul García Barroso
    Raul García Barroso

    Advocat sabadellenc militant de l’Associació Lliure d’Advocats i Advocades de Catalunya i diputat a la Junta de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sabadell. És, també, l’advocat de l’acusació popular en representació de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció del cas Mercuri i membre de la Crida per Sabadell.

  • Joan Garriga “Nana”
    Joan Garriga “Nana”

    Mestre i activista social, és diputat al Parlament de Catalunya per la CUP-CC. Ha estat regidor a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes entre els anys 2007 i 2015.

  • Aida Sanuy
    Aida Sanuy

    Membre del Secretariat Nacional de la CUP. Periodista. Estudiant de l’especialització en comunicació política, institucional i corporativa.

  • Ramón Grosfoguel
    Ramón Grosfoguel

    Sociòleg i professor de la Universitat de Berkeley als EUA, és activista d’origen porto-riqueny, del departament d’estudis ètnics, ha contribuït a propulsar el gir decolonial en el pensament i l’activisme contemporanis posant al centre del debat l’origen colonial i racista de la modernitat occidental.

  • Sergi Cutillas
    Sergi Cutillas

    Economista i investigador d’Ekona. Va formar part de l’Observatori del Deute en la Globalització i ha participat a la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute i al Comitè de la Veritat sobre el Deute de Grècia.

  • Montserrat Castanyer
    Montserrat Castanyer

    Treballadora de Esfosa, membre de la Coordinadora Obrera Sindical i presidenta del comitè d’empresa.

  • Lluc Salellas
    Lluc Salellas

    Periodista i politòleg, és regidor a Girona de la CUP-Crida per Girona i membre del Secretariat Nacional de la CUP. És autor dels llibres «El franquisme que no marxa» (2015) i «No t’espanti aquest vent. Reflexions per a una esquerra del segle XXI» (2016).

  • Bea Cantero
    Bea Cantero

    Activista feminista anticapitalista, participa als col·lectius Mujeres Pa’lante de dones migrades, Contrabanda FM radio lliure i no comercial de Barcelona i Las Oscuras espai de reflexió-acció feminista decolonial. Allendista d’origen i llatinoamericanista de vocació.

  • Anna Gabriel
    Anna Gabriel

    Graduada en educació social i professora de dret a la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment és diputada per la CUP-CC al parlament de Catalunya.

  • Houria Bouteldja
    Houria Bouteldja

    Militant franco-algeriana i impulsora i portaveu del Partit dels Indígenes de la República. Autora del llibre «Els blancs, els jueus i nosaltres: per una política de l’amor revolucionari». Ha escrit nombrosos articles i participat en conferències internacionals sobre islamofòbia, raça i feminisme.

  • Ainhoa Etxaide
    Ainhoa Etxaide

    Llicenciada en dret i exsecretaria general del Langile Abertzaleen Batzordeak (LAB), el sindicat de l’esquerra abertzale, des del 2008 fins al 2017.

  • Ivan Miró
    Ivan Miró

    Sociòleg, activista i cooperativista de La Ciutat Invisible, expert en la història del cooperativisme obrer i en les lluites urbanes contemporànies en les quals ha participat activament.

  • Elena Idoate
    Elena Idoate

    Llicenciada en economia, ha cursat estudis d’economia internacional i desenvolupament econòmic a la UB. Ha participat en el projecte Sobiranies: una proposta contra el capitalisme (2017).

  • Julia Downes (Salvage Collective)
    Julia Downes (Salvage Collective)

    Activista feminista i professora a la Open University on investiga en temes de gènere, sexualitat i poder. Actualment membre del Salvage Collective en el que treballa cercant respostes col·lectives/comunitàries a la violència de gènere dintre els espais activistes.

  • Oscar Simon
    Oscar Simon

    Professor interí de secundària i membre de la IAC (USTEC-STES). Ha participat a la lluita antifeixista i antiglobalització i actualment és membre del Secretariat Nacional de la CUP.

  • Javier García
    Javier García

    Sindicalista i historiador. Membre de la Secretaria de Formació del Sindicato de Trabajadores/as de Andalucía, militant de les Candidaturas de Unidad de los Trabajadores i del Grupo de Estudios Juan Díaz del Moral.

  • PAHC BAGES
    PAHC BAGES

    Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme. Han recuperat 5 blocs de pisos per a les famílies desnonades i han creat una escola popular.

  • Albert Botran
    Albert Botran

    Historiador i membre del grup parlamentari de la CUP-CC. Ha publicat llibres com «Les proclames de sobirania de Catalunya 1640-1936» (2009), «Unitat Popular. La construcció de la CUP i l’independentisme d’esquerres» (2012) «Introducció a la història dels Països Catalans» (2014).

     

  • Carles Riera
    Carles Riera

    Actual membre del grup parlamentari de la CUP-CC, ha estat membre i fundador de plataformes i organitzacions com CIEMEN i la Fundació Desenvolupament Comunitari, i ha format part del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial.

  • Georgina Monge
    Georgina Monge

    Llicenciada en ciències polítiques i especialitzada en polítiques públiques de gènere. Membre del col.lectiu feminista Justa revolta. Tècnica d’igualtat municipal.

  • Reinald Roca
    Reinald Roca

    Productor i sindicalista de TV3. Jubilat. Viu a Santa Eugènia de Ter, barri a cavall de Girona i Salt. Amb gent de Salt i Santa Eugènia va produir l’obra de teatre «Històries d’ un poble», on s’abordava el tema de la xenofòbia i l’emigració de la classe treballadora. A més de participar en l’Espai Antiracista de Salt-Girona, prepara amb l’Ateneu popular Coma Cros la producció d’una nova obra teatral sobre la pobresa i la riquesa, amb veïns i veïnes dels dos pobles.

     

  • Terry Eagleton
    Terry Eagleton

    Crític literari marxista i professor de la Universitat de Lancaster on imparteix Literatura Anglesa. Col·laborador de publicacions com The Guardian o The New Left Review. Ha escrit més de 40 llibres com «Ideologia», «Per què Marx tenia raó?» o «Materialism».

  • Núria Gibert
    Núria Gibert

    Regidora de la CUP de Sant Cugat, ha cursat estudis de filosofia, tot i que treballa al món de la dinamització i gestió cultural. Ha militat a Maulets i actualment és membre del projecte Cal Temerari.

  • Mireia Vehí
    Mireia Vehí

    Sociòloga i feminista. Actualment és diputada per la CUP-Crida Constituent al Parlament de Catalunya.

  • Isabel Vallet
    Isabel Vallet

    És assessora jurídica i doctoranda en Dret Penal. Militant de la CUP i d’Endavant-OSAN. Havia militat al CEPC a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Membre del Casal Popular de Castelló de la Plana.

  • Xavier Montagut
    Xavier Montagut

    Economista, docent i president de la Xarxa de Consum Solidari, ha publicat llibres com «Alimentos globalizados» amb Fabrizio Dogliotti, «Supermercados, no gracias» amb Esther Vivas i «¿Cambio de rumbo en las políticas agrarias latinoamericanas?» amb Jordi Gascón.

  • Montserrat Vinyets
    Montserrat Vinyets

    Advocada i membre del grup de juristes de la CUP, ha estat regidora de la CUP a Sant Celoni.

  • Ítaca
    Ítaca

    Ítaca, Organització Internacionalista dels Països Catalans, forma part del moviment polític de l’Esquerra Independentista dels Països Catalans, analitza i promou la lluita internacionalista.

 “Instruïu-vos,

perquè necessitarem

tota la nostra intel·ligència”

Antonio Gramsci

L’ESCOLETA D’ESTIU

la remor de tot un bosc que creix

L’Escoleta neix del convenciment que els infants són un agent protagonista i necessari per a la transformació social, és per això, que es proposa generar un espai de joc i aprenentatge per als infants on puguin prendre consciència, debatre temàtiques i construir coneixement.

Per començar, creiem que és important prendre consciència de qui som, què fem i com ens relacionem per tal d’entendre la construcció col·lectiva de les identitats. Tot seguit, volem conèixer el món on vivim i responsabilitzar-nos de les nostres petjades. I, finalment, prendre partit en la construcció col·lectiva de l’espai que ens envolta.

Dissabte 29 de juliol, de 10h a 13h

Disfressem els gèneres: contra-actuem els rols binaris
A càrrec de: Ares Batlle i Irene Vallés

Dissabte 29 de juliol, de 16h a 19h

Ens submergim en l’ecologisme: taller del mar i taller de cant improvisat
A càrrec de: Lara Saiz i Marta Gispert

Diumenge 30 de juliol, de 10h a 13h

Desdibuixem les places:
(re)construcció de l’espai públic amb ulls d’infant
A càrrec de: Irene Vallés i Bernat Quintana

*Activitats a partir de 3 anys
Espai de ludoteca per a totes les edats
Els àpats dels infants són gratuïts

“M’ho van explicar i ho vaig oblidar,
ho vaig veure i ho vaig entendre,
ho vaig fer i ho vaig aprendre”

Confuci

VILANOVA I LA GELTRÚ

acull l’Escola d’Estiu 2017

Molí de Mar

El Molí de Mar és un equipament format per tres edificacions i una àmplia zona de jardí disposada en quatre terrasses a diferents nivells, fet que possibilita el desenvolupament d’activitats a l’aire lliure.

A l’edifici principal s’hi ubiquen les sales de formació (capacitat per a 70 persones), el menjador (capacitat per 64 persones) i la cuina.

En aquesta edició comptarem amb espai per a 25 tendes de campanya al mateix espai del Molí de Mar i amb 20 places d’allotjament a la Residència Vilanova.

Adreça: Pujada del Far de Sant Cristòfol, 12 – Vilanova i la Geltrú
Si véns amb Rodalies, has d’agafar la sortida de la platja.

Barri a barri,

carrer a carrer,

persona a persona